4 maart 2021
‘Moral responsibility of enterprise’ betekent ook ‘moral responsibility of advice’
Ook voor consultancy firma’s als McKinsey
Was u ook zo geraakt door het artikel van Tom Peters, co-auteur van In Search of Excellence en ex-McKinsey consultant, in de Financial Times van 15 februari jl.? Peters geeft aan dat hij enorm teleurgesteld is in McKinsey door de afkoop van claims (circa $ 600 mln) die te maken hebben met het advies van McKinsey aan Purdue Pharma, die de US opioid crisis heeft verergerd. In het advies werden blijkbaar doden en verslaafden gezien als afkoopbaar, en berekend als kostenpost.
Volgens hem ligt het probleem daar dat McKinsey vooral gericht is op het werken met “High-IQ MBA’s”. McKinsey is verslaafd gemaakt aan spreadsheets en powerpoints, waarbij de meest voorkomende opdracht is om marktaandeel en winstgevendheid van bedrijven te verbeteren. Naar Tom Peters’ mening stuurden de aanbevelingen aan op de extreme verbetering van de verkoop, in het geval van Purdue Pharma van pijnstillers. Daarbij hield het rapport geen rekening met verslavend gedrag. Er miste ‘moral responsibility’.
Op de website van McKinsey, een global partnership met meer dan $ 10 miljard omzet en 30.000 werknemers, vindt je een Social Responsibility Report over 2019, getiteld “Helping create positive, enduring change in the world”. Op pagina 2 van dit rapport staat een vrij stevige ambitie: “We believe our firm has an opportunity and a responsibility to use our knowledge and our capabilities to help address the world’s most pressing social and environmental issues. We are committed to helping create positive, enduring change in the world”. Het bovengenoemde schandaal staat in schril contrast met deze ambitie.
Wacht niet op wetgeving, neem verantwoordelijkheid
Het wordt tijd dat consultancy firma’s ook zelf morele verantwoordelijkheid nemen en alleen adviezen uitbrengen die deze toets doorstaan. Dit dient dan ook integraal onderdeel te zijn van hun kwaliteitsmanagement. Een volgende stap is hun corporate governance aan te passen aan deze tijd en bijvoorbeeld externe toezichthouders te benoemen. Daar hoort ook bij dat ze jaarlijks verantwoording afleggen aan hun stakeholders. De maatschappij vraagt om ‘moral responsibility of advice’. Laten we niet wachten tot nationale wetgevers dit afdwingen of dat dit op supranationaal niveau wordt voorgeschreven.