Januari 2022

Polderen op een wereldtoneel: wat betekent dit voor u?

Op 20 mei 2021 publiceerden SMC, National Register, de Alliantie Medezeggenschap en Governance, de Stichting MultiNationale Ondernemingsradenoverleg en de SER het onderzoek ‘Polderen op een wereldtoneel – Een onderzoek naar de commissaris van de tussenholding die worstelt tussen formaliteit en substantie’. 

Uit dit onderzoek blijkt dat Commissarissen die toezichthouden op dochters van multinationals (tussenholdings) zich bewegen in een complex krachtenveld. Substantieel toezicht is soms lastig door beperkte juridische mogelijkheden en de variatie in de aard van de relaties tussen medezeggenschap, lokaal bestuur en aandeelhouders ver weg of dichtbij. Daarnaast zijn er door de beperkingen door de Covid19-crisis veel minder mogelijkheden voor persoonlijk contact en voeling met de organisatie. 

SMC heeft de kennis en ervaring om commissarissen, bestuurders en aandeelhouders van tussenholdings te helpen om binnen deze gecompliceerde omgeving substantieel toezicht te houden en daarmee de meerwaarde voor alle partijen te vergroten. Wat betekent dit onderzoek voor u? Partner en consultant Ludwig Hoeksema legt dit graag hieronder aan u uit in een viertal videos.

 

Waarom is dit onderzoek relevant?

Klik hier om het hele rapport te lezen.

 

Wat is een tussenholding?

 

Wat betekent het om een goede commissaris te zijn in een tussenholding?

 

Wat is de rol van de bestuurder in een tussenholding?

 

Wat moet je weten voor je begint als commissaris in een tussenholding?

 

Wat is de toegevoegde waarde van een Nederlandse tussenholding?

 

Meer weten? Elke dinsdag delen wij een bijzonder inzicht uit ons onderzoek ‘Polderen op een wereldtoneel’. Volgende week nemen we je mee hoe je als commissaris in functie daadwerkelijk waarde kan toevoegen.