In gesprek met Theo Huibers

15 februari 2024

‘Ik los complexe vraagstukken graag samen op en verbind daarbij mensen met een brokje humor’

Theo Huibers trad op 1 januari 2024 toe als partner bij Strategic Management Centre. Theo is een ervaren strategisch adviseur, toezichthouder en wetenschapper. Hij heeft talrijke adviesprojecten uitgevoerd in diverse sectoren en richt zich bij SMC op het begeleiden van besturen en toezichthouders bij strategische vraagstukken. In dit interview stelt hij zich voor.

Door Jaap van Manen

 

Wat wil je vertellen over jezelf?

 

‘Ik wil alles over mijzelf vertellen, vraag maar. Ik ben graag erg open en mensen met wie ik samenwerk mogen ook veel van mij weten. Dat geldt als adviseur, als hoogleraar en als toezichthouder. Ik wil bijvoorbeeld als adviseur dicht bij de klant staan. Ik ben altijd open en geef ook inzicht in wie ik ben, als daar om gevraagd wordt. Ik vind het ook fijn als de klant zelf open is over haar of zijn persoonlijke achtergrond, de dilemma’s en de uitdagingen. Deze openheid leidt er vaak toe dat ik mijn klanten beter kan helpen.’

 

Wanneer wist je dat je adviseur wilde worden?

 

‘Ik wist al van jongs af aan dat ik iets met mensen, complexe vraagstukken en humor wilde doen. Wat het precies zou zijn wist ik toen nog niet. Na mijn diensttijd, in 1987, ging ik onderzoeken wat ik wilde studeren en kwam toen uit bij de net gestarte opleiding Informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Dat nieuwe gebied stond bol van de complexe vraagstukken. Het leek mij erg interessant om deze nieuwe wereld te ontdekken. In 1992 ben ik als adviseur gestart bij een uitgeverij met als interessante vraagstuk: hoe moeten wij omgaan met deze nieuwe technologische wereld.’

 

Waar houd jij je mee bezig?

 

‘Er is een duidelijke rode draad in mijn werkzame leven. De vaak snelle opkomst van nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat bestaande processen en structuren niet meer optimaal werken of zelfs verdwijnen. Als professor onderzoek ik de snelle opkomst van AI-mogelijkheden in de wereld van informatie-interactie. Als adviseur begeleid ik bestuurders, aandeelhouders en directeuren bij het realiseren van hun ambities in een veranderende wereld. Als toezichthouder houd ik toezicht op organisaties die acteren in een turbulente omgeving met vele kansen en bedreigingen. Kortom, ik los complexe vraagstukken graag samen op en verbind daarbij mensen met een brokje humor.’

 

Wie zijn jouw klanten?

 

‘Ik werk bijna altijd met directeuren, bestuursvoorzitters of toezichthouders die complexe organisatievraagstukken hebben, mede door het feit dat hun organisaties turbulente tijden kennen. Een uitgeverij die overvallen wordt met alle mogelijkheden en tegelijkertijd ook bedreigingen van AI. Een internationale productieorganisatie die vraagstukken heeft omtrent de veranderende internationale wereld. Een zorgorganisatie die wil groeien in omzet en kwaliteit. Maar tegelijkertijd ook de zorgsector versneld ziet veranderen.’

 

Wat zijn jouw belangrijkste drijfveren?

 

‘Ik wil graag een maximale impact hebben in een zo kort mogelijke periode. Ik doe liever heel veel verschillende korte strategieprojecten dan hele lange projecten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik afgelopen dertig jaar ruim driehonderd verschillende projecten met uitlopende cases in verschillende sectoren heb gehad. In die dertig jaar is er ook veel veranderd. Bestuurders en managers zijn nu veel bedrijfskundiger onderlegd dan vroeger. Zij kunnen hun eigen organisaties veel beter dan vroeger zelf helpen met strategische vraagstukken. Tegelijkertijd is de wereld ook weer complexer geworden. Deze bestuurders en managers zoeken dus steeds vaker naar een ervaren strategie-moderator.’

 

Kun je ons wat meer vertellen over het toezichthouden?

 

‘Het is erg belangrijk dat je, als toezichthouder, weet dat iedere context een andere kwaliteit nodig heeft. Diversiteit in een Raad is daarom cruciaal. Een goede Raad hanteert de juiste stijl met het juiste ritme in de juiste context. Ik heb meegemaakt dat in een complexe urgente situatie een Raad heel kalm bleef richting het oververhitte bestuur en de situatie daardoor goed geanalyseerde. Ik vind ook dat de toezichthouders de disruptieve bedreigingen en kansen kunnen onderkennen. Ik wil graag, als toezichthouder, samen met het bestuur doorlopend bekijken hoe het bestuur de complexe situaties kan managen en profiteren van ontwrichtende gebeurtenissen.’

 

Ben jij in je rol als toezichthouder ooit verrast door iets wat je had moeten zien aankomen?

 

‘Ik ben vaak verrast over hoe langzaam ‘zekere’ disruptieve veranderingen gaan. Veel voorspellingen gebeuren vaak later, met een vertragende factor, maar ze gebeuren wel. Denk aan AI. Nu is de tijd dat er veel disruptief lijkt te veranderen, maar toch stond het al jaren op de veranderagenda.’

 

Wat doet AI dan in de bestuurskamer?

 

‘Tegenwoordig merk ik dat nog steeds veel bestuurders en toezichthouders vrij onbekend zijn met de echte inhoud en vraagstukken van AI. Ze blijven hangen op de hypewoorden en het credo ‘alles wordt anders’. Je moet als bestuurder het initiatief nemen en afhankelijk van de context professioneel je AI-kansen pakken en de AI-risico’s op de juiste wijze mitigeren. Het is gewoon echt besturen.’

 

Hoe zie jij het adviesvak in de toekomst? 

 

‘Ik had destijds bij de start van mijn loopbaan gehoopt dat het adviesvak een gecertificeerde baan zou worden. Het is een vrij beroep gebleven. Iedereen kan zeggen dat hij of zij adviseur is. Dat leidt tot problemen. Op dit moment gaat de steeds vernieuwende technologie het businessmodel van de adviesbedrijven veranderen. Ik verwacht dat grote kantoren zich moeten aanpassen aan ons SMC-model. Ervaren senior consultants die ondersteund worden door maar een paar startende consultants. Hierdoor komt er wel een kloof tussen de junior consultants en senior consultants. Die kloof is voor kleine adviesorganisaties gemakkelijk te overbruggen. Echter komen de grote kantoren hierdoor in hele grote strategische problemen. Hun businessmodel moet drastisch gaan veranderen.’

 

Waarom ben je bij SMC aangesloten? 

 

‘Er komen mooie puzzelstukjes op ons af, die ik graag samen met mijn collega’s zou willen meemaken en op wil lossen. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd hoe AI en andere technologieën de huidige werkvormen en organisatiestructuren gaan veranderen. Lijkt mij heerlijk om hier de komende jaren mijn steentje aan bij te dragen.’

Partner,

Strategie, Boardroom

Partner,

Strategie, Boardroom