Interview met Mark Michaela

23 november 2023

‘Het gaat om mensen en structuren’

Mark Michaela (Rotterdam, 1995) is sinds twee maanden onze nieuwe collega. Hij studeerde economie en bedrijfskunde in Amsterdam en specialiseerde zich in strategie. In dit interview stelt hij zich voor.

Door Albert Jan Stam

 

Wat is de rode draad door jouw leven?

 

‘De rode draad door mijn leven bestaat uit mensen en structuren. Mijn betrokkenheid op mensen zie je bijvoorbeeld in de goede band die ik met mijn opa en oma heb. Ik heb veel van hen geleerd. We zijn aan elkaar gehecht, net zoals ik gehecht ben aan mijn moeder bij wie ik in Rotterdam woon en het gezin van mijn zus. Mijn vader komt van de Antillen en mijn moeder uit Suriname. Ook met mijn vader heb ik een nauwe band, maar die woont inmiddels weer op de Antillen.

Ik help graag mensen. Zo doe ik al sinds mijn studententijd vrijwilligerswerk bij Stichting De Regenboog in Amsterdam. Daar komen mensen in armoede, die verslaafd zijn, psychische problemen hebben en/of dakloos zijn. Ik schenk er koffie en maak muziek voor hen. Dat doet hen goed en ik ervaar het zelf als een zinvolle bezigheid. Ik kan echt iets voor deze mensen betekenen.

Vriendschappen zijn voor mij ook belangrijk. Ik ben lid geweest van de studentenvereniging Cyclades en heb daar leuke mensen leren kennen.

Ik ben bovendien gediplomeerd barista, heb het vak geleerd bij Coffeecompany. Ook weer zo’n bezigheid waarmee ik mensen blij maak. Echt een momentje, even koffiedrinken met aandacht voor de geur, de smaak, het ogenblik met elkaar. Ik heb trouwens ook wel eens een latte art-wedstrijd gewonnen. Heel erg leuk was dat.

En wat structuren betreft: ik kan goed plannen en organiseren. Dat doe ik met creativiteit, ik geef er mijn eigen draai aan. Ik zorg er graag voor dat ik de dingen goed doe en dat de dingen ook goed gaan. Daar hebben anderen profijt van en ik zelf ook.’

 

Wat heb je gedurende je studietijd geleerd?

 

‘Om te beginnen dat doorhalen om te studeren bij mij niet werkt. Ik ben meer van het vroeg opstaan en beter plannen. Maar een dieper inzicht is dat er een grens is aan wat je zelf kunt leren. Als je anderen spreekt, besef je vaak hoe weinig je eigenlijk weet. De mensen buiten mij weten samen veel meer dan ik en er zijn zoveel verschillende vormen van kennis en specialismen. Daarom is het zo belangrijk om kennis te bundelen, om samen te werken.

En natuurlijk heb ik ook veel geleerd over koffie, ik kom er weer even op terug. Ik ben koffie enorm gaan waarderen. Wij kochten het direct bij de boeren en betaalden een eerlijke prijs. Weet je dat in een kopje koffie ongeveer 100 met de hand geplukte bessen zitten? Daar hebben dus heel veel mensen werk, tijd en energie in gestoken. Dus als ik koffiedrink, wil ik dat ook tot recht laten komen door het met aandacht te doen.’

 

Wat drijft jou?

 

‘Voor mij zijn dat Bijbelse waarden als gerechtigheid, barmhartigheid, hoop en liefde. Een belangrijke leefregel is voor mij: “Behandel de ander zoals jezelf door de ander behandeld wilt worden.” Ik hoop dat mensen dit aan mij merken.’

 

Op wiens of wier schouders sta je? 

 

‘Dat zijn zeker mijn opa en oma. Als ik het erg druk had tijdens mijn studie kreeg ik van hen altijd eten mee naar mijn studentenkamer in Amsterdam.

Natuurlijk heb ik ook veel te danken aan mijn ouders. Die wilden altijd het beste voor me en gaven mij dit ook.

Ook sta ik op de stevige grond van mijn geloof. Ik put er kracht uit en bovenal geeft het zin en richting aan mijn leven. Ik vraag me regelmatig af wat ik wil toevoegen in deze wereld. Hoe kan ik positief bijdragen aan het leven van dak- en thuislozen? Wat kan ik voor anderen betekenen? Een Bijbels verhaal waarin bijvoorbeeld Mozes met dit soort vragen worstelt kunnen mij dan helpen.

Ik noem hier ook mijn economiedocent op de middelbare school. Ik haalde voor zijn vak óf een 1 óf een 10. Hij kreeg op een gegeven moment door dat ik in een spiraal van redeneren verzeild kon raken wat mij steeds verder van het juiste antwoord bracht. Hij heeft mij toen echt geholpen om op de juiste manier na te denken en zorgvuldig mijn antwoorden te formuleren.

Nu moet ik trouwens ook denken aan een docent tijdens mijn studie business administration met als specialisatie het vak strategie. Deze docent was zelf consultant en heeft mij enthousiast gemaakt voor het advieswerk. Zodoende heb ik gesolliciteerd bij SMC.’

 

Wat maakt dat je voor SMC hebt gekozen?

 

‘Bij SMC mag je al snel meedenken over complexe vraagstukken en de dynamiek in bestuurskamers. Je ontmoet ook de bestuurders en commissarissen zelf. Dat vind ik interessant. De partners hebben veel ervaring en kennis op heel diverse terreinen. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en een uitgebreid netwerk. Ik kan veel met en van hen leren. Ik vertelde je eerder dat mensen en structuren mij fascineren. Nou, ik krijg bij SMC de gelegenheid om onder de motorkap van boardroom te kijken.’

 

Wat verwacht je van jouw verbondenheid met SMC?

 

‘Ik houd hier veel ballen in de lucht. Dat vind ik leuk. Ik verwacht dat de manier waarop ik werk de partners helpt. Zoals gezegd heb ik oog voor mensen en hun behoeften en werk ik graag gestructureerd. En als het nodig is kan en zal ik ook structuur aanbrengen als die er niet is maar wel gewenst wordt. Haha, dat hebben ze al gemerkt toen ik hier de kamers en kasten ben gaan ordenen. Dat werd zeker gewaardeerd.

Ik hoop hier ook te leren hoe ik beter naar mensen kan luisteren, tussen de regels door luisteren, en hoe ik kan doorvragen om de vraag achter de vraag te horen en te komen tot de essentie van wat er gezegd wordt.’

 

Wat kunnen de collega’s en klanten van SMC van jou verwachten?

 

‘Ik hoop dat zij een professionele, klantvriendelijke en proactieve aanpak bij mij zien. Natuurlijk weet ik nog niet meteen alles, maar Ik doe mijn best een zo goed mogelijke bijdrage te leveren. En soms kan dat ook betekenen dat ik eerst iets verder moet uitzoeken voordat ik iets kan doen of zeggen.

Tot slot wil ik hier uiteraard de koffie zo lekker mogelijk serveren!’

Partner,

Strategie, Executive Coaching