Linkedin

Ludwig Hoeksema

Ludwig is arbeids- en organisatiepsycholoog. De sturing en verandering van gedrag vormt de rode draad in zijn advisering. Hij heeft daarmee samenhangend een groot aantal opdrachten uitgevoerd op het gebied van organisatie inrichting, besturing, leiderschapsontwikkeling en de strategische HR-agenda voor professionele en financiële dienstverleners, de zorg en bedrijven in de industrie en energie. Het vertrekpunt is altijd de strategische opgave. Hij heeft bijgedragen aan het duurzaam inzetbaarheidsbeleid van de Metalektro als antwoord op het opschuiven van de pensioenleeftijd. Hij trad op als sparringpartner voor raden van bestuur van zorgbestuurders in het kader van vraagstukken rond klantgerichtheid, efficiency en veiligheid. Hij is betrokken bij de versterking van de competentie voor gebiedsontwikkeling van een netwerkbedrijf met als doel het versnellen van de energietransitie. Kenmerken van zijn stijl zijn: analytisch, creatief, verbindend, doelgericht en loyaal.

Hij startte zijn loopbaan bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bij Hogervorst Consultants. Hij promoveerde in 1995 op het onderwerp “leergedrag en carrièresucces in organisaties”, omdat mensen nu eenmaal het meeste leren van hun werk zelf. In 1996 ging hij werken voor Coopers & Lybrand, waar hij als intern consultant nauw betrokken was bij de integratie die leidde tot het onstaan van PwC. In 2004 kwam hij als managing director strategisch personeelsmanagement in dienst van Berenschot. In 2010 trad hij toe tot de directie, waar hij verschillende rollen vervulde tot juli 2016. Zo voerde hij het markt- en competentiemodel in bij Berenschot en zette Berenschot terug op de kaart als het gaat om de advisering op het gebied van de energietransitie.

Ludwig is medeauteur van de bestseller “De Praktijk van Strategisch personeelsmanagement”. Hij is naast partner van SMC lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Noord Veluwe (sinds 2011) en kerndocent van de Executive Master Management Consultant van de Vrije Universiteit Amsterdam (sinds 2013). Hij publiceert regelmatig op het vakgebied van HR strategie, gedragsverandering en besturing. Luwdig heeft veel ervaring met zorginstellingen.