Linkedin

Ludwig Hoeksema

Ludwig is arbeids- en organisatiepsycholoog. De sturing en verandering van gedrag is de rode draad in zijn advisering. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van organisatie inrichting, besturing, leiderschapsontwikkeling en de strategische HR-agenda voor professionele en financiële dienstverleners, de zorg en bedrijven in de industrie en energie. Daarnaast heeft bij brede kennis en ervaring met de advisering van commissarissen en bestuurders van tussenholdings.

Hij startte zijn loopbaan bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bij Hogervorst Consultants. In 1995 promoveerde hij op het onderwerp “leergedrag en carrièresucces in organisaties”. In 1996 ging hij werken voor Coopers & Lybrand, waar hij als intern consultant nauw betrokken was bij de integratie die leidde tot het ontstaan van PwC. In 2004 werd hij managing director strategisch personeelsmanagement bij Berenschot. In 2010 trad hij toe tot de directie, waar hij verschillende rollen vervulde tot 2016. Hij is lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Noord Veluwe (sinds 2011) en kerndocent van de Executive Master Management Consultant van de Vrije Universiteit Amsterdam (sinds 2013).

Ludwig is medeauteur van de bestseller “De Praktijk van Strategisch personeelsmanagement” en publiceert regelmatig op het vakgebied van HR, strategie, gedragsverandering en besturing. Ludwig was hoofdonderzoeker bij het onderzoek “Polderen op een Wereldtoneel” en heeft mede daardoor een brede expertise op het gebied van governance van tussenholdings.

Bij SMC houdt Ludwig zich onder andere bezig met opdrachten op het snijvlak van strategierealisatie, organisatie-inrichting, fusiebegeleiding en coaching. Daarnaast voert hij regelmatig zelfevaluaties van RvC’s en RvT’s uit. De stijl van Ludwig kan omschreven worden als analytisch, creatief, verbindend, doelgericht en loyaal.