Linkedin

Ludwig Hoeksema

Ludwig is arbeids- en organisatiepsycholoog. Bij SMC houdt hij zich bezig met de begeleiding van (zelf)evaluaties van besturen en toezichthouders, en de strategische advisering rond het realiseren van organisatieontwikkeling en -verandering, zoals fusieprocessen, cultuurverandering. ‘Boardroom dynamics’ en de directe en indirecte sturing en verandering van gedrag vormen de rode draad in zijn advisering. Hij heeft ervaring in diverse sectoren zoals de professionele en financiële dienstverlening, zorg, onderwijs, de maakindustrie en energie. De stijl van Ludwig kan omschreven worden als analytisch, creatief, verbindend, doelgericht en loyaal.

Hij startte zijn loopbaan in 1989 bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bij Hogervorst Consultants. In 1995 promoveerde hij op het onderwerp “Leergedrag en carrièresucces in organisaties”. In 1996 ging hij werken voor Coopers & Lybrand, waar hij als intern consultant nauw betrokken was bij de integratie die leidde tot het ontstaan van PwC. In 2004 werd hij managing director strategisch personeelsmanagement bij Berenschot. In 2010 trad hij toe tot de directie, waar hij verschillende rollen vervulde tot 2016.

Naast partner bij SMC, is hij lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Noord Veluwe en lid van de Algemene Ledenraad van Rabobank (tot eind 2023), gastdocent aan de School of Business & Economics van de Vrije Universiteit (sinds 2013), voorzitter van de Raad van Toezicht van onderwijsadviesbureau Stichting CED Groep en mede-eigenaar van EVC Centrum Vigor.

Ludwig publiceert regelmatig op het vakgebied van Toezicht, Strategie, HRM en Leren. In 2022 verscheen van zijn hand (samen met Ard-Pieter de Man en Anna Plotnikova) “Einde van Strategie!? Tussen wendbaarheid en koers houden” (Stichting SMS/ Mediawerf). Daarvoor verscheen het onderzoek “Polderen op een Wereldtoneel” (2021) van zijn hand en hij heeft mede daardoor een diepe kennis van governance van de tussenholding.